Nemocnicu čakajú rozsiahle stavebné úpravy a modernizácia technológií

14.08.2010 Stropkov

Stropkov 14. augusta (TASR) - Organizačnú zložku Vranovskej nemocnice, n. o. , v Stropkove čakajú v priebehu najbližších mesiacov rozsiahle rekonštrukčné práce spojené s modernizáciou technológií.
Na realizáciu týchto prác získal prevádzkovateľ nemocnice nenávratné finančné prostriedky vo výške 1,578 milióna eur z Operačného programu Zdravotníctvo.
Ako uviedol pre TASR riaditeľ Vranovskej nemocnice, n. o. Norbert Schellong, peniaze z eurofondov chcú využiť na komplexnú rekonštrukciu a dovybavenie poliklinického pavilónu. V súčasnosti je vyhlásené verejné obstarávanie na dodávateľa prác. Vedenie nemocnice počíta, že po uplynutí všetkých zákonných lehôt sa s prvými prácami začne najneskôr v októbri tohto roka.
Okrem stavebných úprav interiéru a exteriéru prejde zásadnými zmenami aj technologický park. Novými prístrojmi plánujú vybaviť rehabilitačné oddelenie a kompletná modernizácia je pripravená pre oddelenie röntgenu, kde pribudne skiagrafia, mamografia a panoramatický röntgen pre stomatológiu.
\"Mamografia chýba nielen v Stropkove, ale aj v susednom Svidníku. Rovnaká situácia platí aj pri stomatologických vyšetreniach a preto našou snahou bolo, aby sme pacientom ponúkli dostupný komfort na najmodernejšej úrovni priamo v Stropkove, \" zdôraznil Schellong. V súvislosti s rozšírením činnosti v stropkovskej nemocnici o nové sociálne a zdravotnícke služby v špecializovanom Domove sociálnej starostlivosti získali z eurofondov nenávratný finančný príspevok vo výške 2,4 milióna eur na dobudovanie a vybavenie nedostavaného nemocničného bloku.
Pri plánovaní zámeru investor vychádzal zo skutočnosti, že na Slovensku je nedostatok špecializovaných ústavov sociálnej starostlivosti orientovaných na niektoré typy psychických stareckých porúch. Podľa riaditeľa ide predovšetkým o pacientov s Parkinsonovým a Alzheimerovým syndrómom. Nové zariadenie by malo disponovať lôžkami pre 80 klientov. Predpokladá, že s prácami by sa mohlo začať už počas tejto zimy a zariadenie by chceli sprevádzkovať v priebehu budúceho roka.
 

Vyberte región